kotlety mielone z soczewicą

Marzec 24, 2015 in Gotując

 

Mały eksperyment zakończyłam dzisiaj sukcesem, więc się chwalę na gorąco. Celowo nie podaję ilości, bo każdy z nas ma inną pojemność brzucha własnego i rodziny, więc dopasowanie ilościowe do potrzeb będzie chyba najwłaściwsze 🙂

przygotowanie:

czerwona soczewica moczona około 3 godziny i ugotowana w małej ilości wody

mięso mielone (użyłam indyczego i wieprzowo-wołowego)

duża cebula (1,5 szt) pokrojona w kosteczkę i podsmażona na oleju z kurkumą, solą i imbirem

wiechć świeżej natki pietruszki pokrojona drobno

grzyby MUNG pokrojone, zalane gorącą wodą – do postania, aż nasiąkną – zmieliłam drobno

Wszystko razem wymieszałam doprawiłam, podsypałam troszkę mąką łubinową (prawdopodobnie zachowuje się jak zastępnik jajka)

Jeżeli możecie jeść jajka, to można go dodać, wtedy mąki więcej trzeba użyć.

Obsmażyłam małe kotleciki (10-8-3 cm) na odrobinie oleju pod koniec przykrywając pokrywką.

 

 

DSC_0705

 

p.s. w tajemnicy dosypałam garstkę orzeszków piniowych i dziecko zjadło zapowiadając od razu, żebym nie mówiła, co jest w środku (to jest jej sposób na zjedzenie dla smaku, bez analizowania składu)