żurek gryczany bezglutenowy

Marzec 28, 2015 in Gotując

 

Dla bezglutenowców to nie lada sztuka przekształcić tradycyjne danie świąteczne w potrawę, która będzie smakiem przypominała (może nawet będzie lepsza) od tej robionej od lat.

Czasem jest to łatwiejsze, czasem trudniejsze a innym razem niestety nie do wykonania. Tym razem jednak udało mi się znaleźć przepis na żurek bezglutenowy gryczany. Właśnie przygotowuje mi się zakwas z mąki gryczanej, czekam na efekt 🙂

 

DSC_0735

 

Nie potrafię powiedzieć, czy będzie smakował i tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, bo pokuszę się tylko jeszcze na żurek wegetariański
o którym w następnym poście 🙂

Do przygotowania zakwasu potrzeba:

 

gliniane albo szklane naczynie

700 ml ciepłej wody

5 kopiastych łyżek mąki gryczanej

10 ziaren ziela angielskiego

5 listków laurowych

5 ząbków czosnku przekrojonych wzdłuż

jeśli mamy, to dodajemy 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (ten pkt nieobowiązkowy)

 

Wszystko razem dokładnie mieszamy w przygotowanym naczyniu i przykrywamy gazą (wtedy przydają się gumki recepturki, które gromadzę
z różnych źródeł w szufladzie 🙂 )

Codziennie drewnianą łyżką mieszamy zawartość naczynia.

Prawdopodobnie na gotowy zakwas potrzeba ok 5 dni (które wykorzystujemy na inne przygotowania) a zapach słodko-kwaśny powinien nam oznajmić o osiągnięciu przez nas celu 🙂

 

DSC_0740

 

 

przepis pochodzi z OlgaSmile.com