Chleb z mąką łubinową gryczaną żołędziową czarnuszką sezamem

Kwiecień 1, 2015 in Gotując

 

 

 

Tym razem pokusiłam się o upieczenie chleba z Mix B Schara  (300 g) do którego dodałam (w sumie do 500g):

– mąka gryczana

– mąka żołędziowa

mąka łubinowa

 

pozostałe składniki:

– łyżka oleju

– łyżeczka soli

– 600 ml ciepłej wody

– 9 g sypkich drożdży

– czarnuszka

– kolorowy sezam

– olej kokosowy (do posmarowania wierzchu chleba przed włożeniem do piekarnika)

 

DSC_0764

Po wymieszaniu wszystkich składników razem włożyłam ciasto do foremki, przykryłam mokrą ściereczką i postawiłam na rozgrzany kaloryfer
(lub dowolne ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na około 30 min.

Nastawiam piekarnik na 200 st i wstawiam chleb na około 55 minut.

DSC_0765

Chleb wyszedł chrupiący i pyszny. Konsystencja nie tak „puszysta”, jak poprzedni chleb, ale może dlatego, ze użyłam mniej drożdży 🙂