szybkie i proste danie na obiad

Kwiecień 3, 2015 in Gotując

 

Z braku czasu wymyśliłam szybkie drugie danie warzywne (bądź z dodatkiem mięska).

W żaroodporne garnuszki z przykryciem poukładałam warzywa:

 

– burak w plastrach (surowy)

– ziemniak w plastrach (surowy)

– marchewkę w plasterki (surowa)

– posypałam ziarnami (dynia, słonecznik, mogą być orzechy)

– odrobina oleju na dno garnuszka

– na wierzch wszystkich warzyw łyżka oleju kokosowego

– sól ziołowa i kurkuma

dla mięsożerców – np. kiełbaska w kawałkach, bądź wędzony boczek – nada specyficzny smaczek

 

DSC_0757

 

Warzywa podczas takiego duszenia zmniejszają swoją objętość, więc nie sugerowałam się wielkością surowych i wypchałam garnuszki po brzegi.
Jak ktoś nie doje, to zawsze można pogrzać później i zjeść 🙂

 

DSC_0759

 

Włożyłam garnuszki do nagrzanego piekarnika na 200st i około 40 min.

 

DSC_0760

 

Rodzince smakowało (co nie jest oczywiste, jeśli chodzi o zestawienie warzyw i dziecka 😉 ).

Garnuszki są bardzo wygodne i poręczne i długo za takimi chodziłam.

Niezawodny w tym względzie okazał się dla mnie, jak zwykle sklep DUKA 🙂