Bigos według 5przemian

Kwiecień 16, 2015 in Gotując

Tak przygotowałam bigos według 5przemian i co ważne 🙂 ważna jest kolejność działań

  • kapustę (kiszoną) odciskam (ja również ją kroję, aby nie ciągnął się, jak makaron – wedle uznania)
  • i zalewam gorącą wodą, tak, żeby prawie zakryła kapustę
  • tymianek (około 1 łyżeczki – w zależności ile mam przygotowanej kapusty)
  • 4 duże podsmażone cebule
  • 2 starte na grubych oczkach marchewki
  • ziarna jałowca (około 6)  i około łyżeczki kminku mielonego (nie będzie wzdęć jeśli sypniemy go z gestem 🙂 )
  • imbir – około łyżeczki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy (lub więcej)
  • pieprz do smaku

 

DSC_0787

 

następnie dodajemy:

  • podsmażone mięsko z kiełbasą (podczas ich smażenia dodałam namoczone i podgotowane grzyby)
  • posolić do smaku (ja dodałam soli himalajskiej) wegetą – ze zdrowej żywności – bez chemii i konserwantów:)

dusimy do miękkości

  • dodajemy świeże pomidory, ewentualnie z puszki krojone bez skórki albo przecier pomidorowy
  • doprawiamy solą do smaku 🙂

W gotowaniu zgodnie z tradycją 5 przemian ważna jest kolejność. Niesamowicie, jak różnie może smakować ta sama potrawa z tymi samymi przyprawami, ale w innej kolejności dodawanymi 🙂 Pamiętać należy również o tym, aby poszczególne składniki dodawać z około 1-2 min przerwy pomiędzy nimi, aby zdążyły się „przeniknąć” 🙂

Porcje porobiłam do żaroodpornych garnuszków, które mogę na drugi dzień w piekarnik wsadzić 🙂

 

DSC_0788

 

Tym razem zrobiłam więcej i zamiast zamrażania (po odmrożeniu już mi tak nie smakuje) wpakowałam gorący bigos do słoików 🙂 z zamknięciem w starym stylu – z gumową uszczelką 🙂

 

przepis ze strony wielkiezarcie.com  zmodyfikowany troszkę przeze mnie 🙂