Rosół według 5przemian

Kwiecień 14, 2015 in Gotując

Rosół według 5przemian, to kolejne danie, które bije na głowę wszystkie dotychczasowe rosoły, jakie jadłam w swoim życiu 🙂

Można go porcjować i mrozić. Jest mocno rozgrzewający i wzmacniający – dla wyziębionych, chorych i smakoszy 😉 Rosół jest pikantny i smaczny a moja córka może go zajadać każdego dnia mimo, że jest pikantny.

Z mięska z rosołu można zrobić po dodaniu aromatycznej kiełbasy, np. bigos według 5przemian 🙂

 

DSC_0779

 

! ważna kolejność dokładanych przypraw i składników!

Nazywam go Super Rosołem

Na około 4-5 litrów wrzątku wrzucamy kolejno:
Pół łyżeczki tymianku
Pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki rozmarynu
łyżeczka całego kminku
wołowina 0,40 kg.
skrzydła indycze 2
2 cebule
6 dużych ząbków czosnku pokrojonych w słupki
łyżeczka kolendry mielonej
kopiasta łyzeczka imbiru
pół łyżeczki kajen
łyżeczka kardamonu
liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka wegety
Sól do smaku

pęczek zielonej pietruszki
pół łyżeczki bazylii
łyżeczka kurkumy
Bardzo mały ogien ok. 3 godz

Dodaję 2 srednie marchewki i małą pietruszkę
Gotuję ok. 30 min

 

chicken soup with homemade noodles

 

Kiedy rosół jest gotowy, to wyciągam marchewkę, pietruszkę i mięsko. Pietruszka jest przepyszna i zjadam ją zwykle od razu 🙂 Marchew przeznaczam do rosołku a mięsko ostatnio użyłam do bigosu według 5przemian 🙂