zupa z dyni z soczewicą

Maj 24, 2017 in Gotując


Kto powiedział, że jak dynia, to tylko jesienią? 😉

Po przeglądnięciu kilku przepisów w posiadanych książkach kucharskich zaszalałam i stworzyłam swoją zupę z dyni z soczewicą, która w różnych kolorach jest stałym mieszkańcem mojej kuchni.


1. dynia piżmowa (słodki, orzechowy smak z dużą zawartoscia potasu i wit B6)
2. wcześniej dynię w kawałkach wrzuciłam na blachę do piekarnika na 200st (ok 30 min) aż zmięknie, wtedy łatwo ją obrać ze skóry (można to zrobić dzień wcześniej wieczorem i do rana wystygnie w piekarniku)
3. soczewica pół szklanki na sitku płuczemy i do garnka z niewielką ilością wody – zagotowujemy
4. 3 ząbki czosnku wyciskamy do gotującej się soczewicy
5. 1 cm świeżego imbiru ścieramy do gotującej się soczewicy
6. przyprawy: kminek, kurkuma, sól różowa, pieprz kolorowy, kardamon (ilość do własnego gustu) i odrobinę cayen
7. do ugotowanej soczewicy dodajemy obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki dynię (ponieważ była pieczona, to nie wymaga już gotowania)
8. na koniec dodałam kawałek avocado (tłuszcz 😊) i łyżeczkę inuliny (naturalny prebiotyk) i wszystko delikatnie potraktowałam blenderem – celowo nie na krem i…dolałam mleko roślinne – z konopii (można tradycyjnie kokosowe)
9. kropką nad „i” było wyciśnięcie odrobiny cytryny.

udekorowanie olejem z pestek dyni, prażonymi pestkami dyni, czy ew serem feta zależy juz od indywidualnych smaków 🙂

 

ilość przypraw wg gustu, choć zdecydowanie polecam zwiększać ilość niż od razu przesadzić 😉

p.s. jak wyjdzie jej więcej, to można zamrozić albo podzielić się z sąsiadami 😉